Skip to content
Beton storten in de winter

Beton storten in de winter

Dagelijks storten wij beton bij verschillende projecten. Tijdens de winter is het weer nogal onvoorspelbaar en is het een stuk kouder dan de rest van het jaar. Aangezien het weer invloed heeft op de sterkteontwikkeling van de betonmortel, vraagt het storten van beton in de winter dus om extra aandacht.

Beton bij lage temperaturen

Bij lagere temperaturen verloopt de sterkte-ontwikkelingen trager. Dit kan dus zorgen voor een vertraging van het bouwproces. Bij temperaturen rond en beneden 4ºC zal de sterkte-ontwikkeling flink achter blijven. Daarnaast blijft het beton langer gevoelig voor vorstschade. Het duurt namelijk langer voordat het beton vorstbestand is.

Fases van storten beton in de winter

Er zijn verschillende fases waarbij verschillende handelingen uitgevoerd moeten worden:

  • Weerfase 0 – 1: Bij deze temperatuur is er niets aan de hand. Dan werken wij lekker door.
  • Weerfase 2: Zodra deze temperatuur wordt bereikt, is het tijd om de verse betonoppervlakken af te dekken. Waait er sterke wind? Dan moet weerfase 3 als maatstaf worden genomen.
  • Weerfase 3: Ook in deze fase moeten verse betonoppervlakken doelmatig worden afgedekt en geïsoleerd, in combinatie met verwarmde betonspecie of warmte toevoegen tussen beton en afdekking of werken met cement met hogere aanvangssterkte of verlagen watercementfactor.
  • Weerfase 4: Met de maatregelen van weerfase 3 moet er in weerfase 4 worden gezorgd dat de temperatuur van het betonoppervlak niet daalt onder 4 ºC.
  • Weerfase 5: Om de temperatuur op minstens 4 ºC te houden maken wij gebruik van bijvoorbeeld stoom, hete lucht of infraroodstralers.
  • Weerfase 6: Zodra weerfase 6 is bereikt, mag betonspecie alleen worden verwerkt als de werkplek volledig met een zeil omhuld is zodat de warmte niet weg kan en de temperatuur moet minimaal 8 ºC blijven. Beton mag niet gestort worden tegen betonoppervlakken met een temperatuur lager dan 0 ºC.

Betonkwaliteit behouden, ook bij lage temperaturen

Bij iedere betonstorting houden wij dus constant de weersverwachting en temperatuur in de gaten, zeker in de wintermaanden. Zo wordt het beton altijd onder de juiste omstandigheden gestort om de kwaliteit van het beton te waarborgen. Meer weten? Bekijk hier onze downloads!

Back To Top